Overstappen van Windows naar Macbook

mei 6, 2021 0 Comments

Als je altijd met een Windows laptop hebt gewerkt, kan de overstap naar Apple best even wennen zijn. In dit artikel zijn een aantal tips te vinden die de overstap van Windows naar een Apple Macbook makkelijker zullen maken.

Gebruik van de rechtermuisknop

In tegenstelling tot de Windows laptops bestaat de trackpad van een Apple Macbook maar uit één grote knop. Het is dan even zoeken hoe je de functies van de rechtermuisknop kunt gebruiken, maar gelukkig kun je door met twee vingers tegelijkertijd op de trackpad te drukken alle functies gebruiken die op de Windows laptop onder de rechtermuisknop te vinden zijn. Wil je een Macbook leasen van RentYourMac, dan is dit dus handig om vooraf te weten.

Sneltoetsen Macbook

Het knippen, kopiëren en plakken van teksten gaat op laptops van Windows met de toetscombinaties ctrl + C, X en V. Op een Macbook kun je dezelfde letters gebruiken, maar dan in combinatie met de command toets. Door het vervangen van ctrl voor cmd, blijven alle bekende sneltoetsen precies hetzelfde als op jouw vertrouwde Windows laptop.

Werken met bestanden

Waar je voorheen bestanden kon vinden in de Windows Verkenner, kun je nu terecht in Finder. Ook het weggooien van bestanden gaat net iets anders op je Macbook, de prullenbak heet bij Apple namelijk prullenmand. Die is overigens makkelijk terug te vinden in Dock, in de menubalk onderin je scherm.
Wanneer je bestanden of programma’s wil zoeken, is dit mogelijk met behulp van de sneltoets cmd + spatiebalk. Met deze zoekbalk kun je heel je laptop doorzoeken op programma’s en bestanden. Daarnaast kun je op een Macbook ook altijd Siri raadplegen.

Gegevens overzetten van Windows naar Macbook

Het is natuurlijk handig om al je bestanden en gegevens in één keer over te kunnen zetten van je oude Windows laptop naar je nieuwe Macbook. Gelukkig is dat met de Migratie-assistent van Apple super simpel geworden. Houd er wel rekening mee dat dit even kan duren, afhankelijk van de hoeveelheid bestanden die je hebt geselecteerd om over te laten zetten.