Hoe moet je een jaarrekening opstellen?

februari 23, 2022 0 Comments

Het zal niet de grootste hobby zijn voor vooral de kleinere ondernemers, maar elk bedrijf krijgt er mee te maken: de jaarrekening. Het is belangrijk de juiste cijfers te verzamelen en in de juiste overzichten te verwerken. Dit kun je zelf doen, maar je kunt het ook uitbesteden aan een accountant in Bergen op Zoom. Het is niet altijd verplicht om een jaarrekening op te stellen. Ook als het niet hoeft, is het echter wel praktisch om het wel te doen. Wat komt er kijken bij het opstellen van een jaarrekening?

Wat is een jaarrekening?

De jaarrekening geeft een financieel overzicht van je bedrijf over het afgelopen jaar. Onderdelen zijn de balans, de verlies- en winstrekening en een toelichting daarop. De balans geeft weer hoe de onderneming er nu voor staat. Er staat bijvoorbeeld op hoeveel geld er op de bank staat en welke waarde je inventaris heeft. De verlies- en winstrekening geeft weer waar de inkomsten van het bedrijf vandaan gekomen zijn en waar het geld aan uitgegeven is.

Moet je een jaarrekening opstellen?

Sommige bedrijven moeten hun jaarrekening deponeren bij de Kamer van Koophandel. Dit geldt onder andere voor bv’s en nv’s. Deze bedrijven zijn dus verplicht een jaarrekening op te stellen. Bedrijven die hun jaarrekening niet bij de KVK hoeven in te dienen, hoeven er in principe ook geen te maken. Bij het doen van belastingaangifte zijn de gegevens uit de jaarrekening echter wel nodig. Daarom zullen ook deze bedrijven toch een jaarrekening moeten opstellen. Ze kunnen echter de toelichting weglaten.

Hoe stel je een jaarrekening op?

Elk bedrijf is vrij om te kiezen hoe zij de jaarrekening opstellen. Kleine zelfstandigen kunnen ervoor kiezen dit zelf te doen. Dit kan bijvoorbeeld in een Excel-bestand. Hiervoor zijn speciale boekhoudbestanden verkrijgbaar. Een andere optie is om een speciaal boekhoudpakket te gebruiken. Hoewel deze software het gemakkelijker maakt om de jaarrekening op te stellen, kan het nog steeds een uitdagende klus zijn. Daarom is het goed om te weten voor de Brabantse ondernemers dat een accountant in de omgeving van Bergen Op Zoom de balans en verlies- en winstrekening voor je kan opstellen. Zo heb je er geen omkijken naar en weet je zeker dat het goed gebeurt.