Gevaarlijke worm verspreidt via skype

oktober 22, 2012 0 Comments

GFI labs heeft afgelopen vrijdag een nieuw computervirus aan het licht gebracht. De gevaarlijke worm wordt verspreidt door middel van een link met het bericht “lol is this your new profile pic”?. Wanneer je op deze link klikt zal er een .ZIP bestand op je computer gedownload worden, en krijgen al jouw contacten hetzelfde bericht toegestuurd.

Gevaarlijke worm: Ransomware

De software die op je pc wordt geïnstalleerd word ook wel ransomware genoemd. De ransomware is in staat om je pc te vergrendelen met een encryptie en houdt je gegevens ‘gegijzeld’. Deze vraagt jou een ‘ransom’ (afkoopsom) te betalen van 200 dollar, anders worden je gegevens verwijderd.

Daarnaast beweert een ander scherm dat je computer malafide websites bezoekt, illegale porno download en online gokt. De gevaarlijke worm dreigt deze informatie naar de Amerikaanse overheid te sturen.

Tevens activeert het virus ook het automatisch klikken op advertenties, oftewel klikfraude. Het GFI zegt dat er in 10 minuten maar liefsts 2.259 kliks kunnen worden gedaan.

Hoe voorkom je dit?

Wanneer je zo’n link binnenkrijgt, vraag jezelf dan altijd af of het mogelijk is dat iemand binnen jouw contactenlijst je op die manier benaderd. Vaak kun je daar al vanaf leiden dat het niet vertrouwd is.

Verder raadt skype haar gebruikers aan om zowel skype als je antivirussoftware te updaten. Skype is zich bewust van de gevaarlijke worm en werken er hard aan om de impact te beperken.