Focus op ICT
Brede verspreiding
Lage kosten
Directe sollicitaties
Groot bereik

4 praktische tips voor het bestrijden van malware

oktober 30, 2012 0 Comments

Tegenwoordig is het lastig om via het web een stukje legitieme software te installeren. Twijfelachtige downloadsites, waaronder ook CNET, Tucows en grote hubs, staan bomvol met linkjes die naar allerlei check-up software, opschoontooltjes en toolbars leiden om je pc te vervuilen. Ook zonder het downloaden van illegale software of het bezoeken van pornosites is het een kunst om je pc van deze troep gevrijwaard te houden. Hieronder een aantal praktische tips om malware tegen te gaan.

Installeer geen downloadmanager

Een heleboel sites adviseren je gebruik te maken van hun eigen downloadmanager om software te kunnen downloaden. Het argument dat dit soort sites vaak gebruiken, is dat het sneller zou gaan. Echter wordt in de praktijk vaak getracht om via een dergelijke downloadmanager allerlei vage tools en toolbars op je pc geïnstalleerd te krijgen. Het is advies is om waar mogelijk zulke dubieuze programmatuur te vermijden.

Controleer de statusbalk van je browser

Voordat je een linkje aanklikt op één of andere downloadsite, is het raadzaam om even je statusbalk(linksonder) te controleren in je browser of de mouseover af te wachten die na enkele secondes naast de muisaanwijzer verschijnt. Als de uniform resource locater (URL) begint met hetzelfde domein als dat van de website waar je nu zit, is dat een goed teken.

Maak gebruik van Adblocker

Met adblocker kun je advertenties uitschakelen. Hiermee scheid je in heel veel gevallen het kaf van het koren. Hieronder een opsomming van de beste adblockers voor de meest gebruikte browsers:

Internet Explorer – Simple Adblock

Firefox – Adblock Plus

Google Chrome – AdBlock

 

Maak geen gebruik van torrents

Sites van torrentaanbieders zijn berucht om het plaatsen van besmette downloads en valse linkjes. Daarnaast kan de torrent zelf, die via een cliënt wordt binnengehaald, ook malware geïnfecteerde bestanden bevatten. Het maakt hierbij niet uit of het nou om legitieme of illegale  software gaat. Download je bestanden liever via een betrouwbare downloadsite zoals SourceForge of Softpedia, of vanaf de website van de fabrikant.

Leave a Comment

Your email address will not be published.