Voordelen van het gebruik van capacitieve toetsenborden

oktober 5, 2023 0 Comments

Bijna iedereen is wel bekend met een toetsenbord. Grote kans dat jij hier nu ook op zit te tokkelen. We kunnen niet meer zonder. Maar wist je dat er nog veel meer mogelijkheden zijn? Toetsenborden zien we immers niet alleen terug op laptops en aangesloten aan een desktop pc. Hij kan op nog veel meer verschillende manieren worden ingezet. Heb je bijvoorbeeld weleens gehoord van capacitieve toetsenborden? 

 

Dit is een van de elektronische componenten op comdes.nl waar tegenwoordig steeds meer vraag naar is. En niet zonder reden! Dit toetsenbord biedt een fantastisch alternatief voor bedieningspanelen met adembenemende graphics, extra hoge functionaliteit en zelfs backlight mogelijkheden. 

 

Maar wat moet je je voorstellen bij capacitieve toetsenborden? En welke voordelen leveren zij op? In dit artikel lees je alles wat je moet weten. 

Wat is een capacitief toetsenbord? 


Een capacitief toetsenbord kenmerkt zich door het feit dat er geen zichtbare toetsen zijn. Er is geen mechanische verbinding met de bediener. Het activerende element is door een glad oppervlak met de bediener gescheiden. Het fijne van een gladde oppervlakte is dat het apparaat heel eenvoudig bediend kan worden. Een lichte druk is voldoende. Dit vraagt om een bijzondere techniek en opbouwfase. Maar wanneer het capacitieve toetsenbord gerealiseerd is, levert dit ongelooflijk veel voordelen op voor de gebruiker. 

Verschillende soorten en maten verkrijgbaar 


Een van de grootste voordelen is dat capacitieve toetsenborden in heel veel verschillende soorten en maten verkrijgbaar zijn. Het moge dus duidelijk zijn dat er geen mechanische toetsen zichtbaar zijn. Er is sprake van een zogenaamd touchscreen via een gladde oppervlakte. De overlay kan op verschillende manieren worden gemaakt. Meestal wordt glas gebruikt, maar hierbij kan ook aan transparante kunststoffen worden gedacht. In uitzonderlijke gevallen wordt er zelfs hout of metaal gebruikt. 

Verbeterde functionaliteit 

 

Capacitieve keypads worden al een tijdje verkocht. Toen deze toetsenborden nog in de kinderschoenen stonden, waren er echter nogal wat kleine problemen waar mensen tegenaan liepen. Zo konden de apparaten bijvoorbeeld niet bediend worden met handschoenen. Dit herken je misschien zelf ook wel aan het touchscreen van je telefoon. Als je in de winter handschoenen draagt, dan is deze onmogelijk te bedienen. Dit gold ook voor de capacitieve toetsenborden. Met alle gevolgen van dien. 


Door de jaren heen is er echter hard gewerkt om de functionaliteit te verbeteren. Zo zijn ze tegenwoordig zelfs te gebruiken in vochtige ruimtes en terwijl je handschoenen draagt. Wel is het dan belangrijk dat hiermee rekening is gehouden tijdens het specifieke ontwerp. Dit geldt namelijk niet voor alle capacitieve toetsenborden. Wanneer je dus enkele specifieke eisen hebt aan dit component, dan is het belangrijk om dit door te geven aan de webshop of winkel waar je het product koopt. Zij kunnen dan samen met jou op zoek gaan naar het juiste product, zodat je zeker weet dat deze aan alle eisen voldoet.