Focus op ICT
Brede verspreiding
Lage kosten
Directe sollicitaties
Groot bereik

Toename nep-webshops

november 23, 2012 0 Comments

Onlangs bracht het Landelijke Meldpunt Internetoplichting (LMIO) een rapport uit waarin gewaarschuwd wordt voor nep-webshops. Het aantal webshops die enkel zijn gemaakt om mee te frauderen nemen namelijk erg snel toe.

Dure producten tegen bodemprijzen

Een nep-webshop kan er op het eerste gezicht officieel en betrouwbaar uitzien. Door logo’s en advertenties op het internet en in kranten te plaatsen proberen zij het vertrouwen van de consument te winnen om ze vervolgens op te lichten. Ze lokken de klanten met mooie koopjes en aantrekkelijke aanbiedingen. Ze bieden dure producten aan tegen bodemprijzen, als consument zou je dan al gewaarschuwd moeten zijn dat er dan misschien wel een vreemd luchtje aan hangt.

Fraude-meldingen nep-webshop

De afgelopen 2 jaar kwamen er zo’n 81.000 meldingen binnen bij het LMIO. Dat zijn ongeveer 3500 meldingen per maand. Zo’n 36.000 aangiften waren bruikbaar en konden verder onderzocht worden, 320 keer leidde dat tot een politieonderzoek. Er wordt steeds vaker een onderzoek gestart naar nep-webshops.

Mijnpolitie.nl

De website mijnpolitie.nl kunnen consumenten sinds oktober 2010 controleren of een particulier of webshop wel te vertrouwen is. Ongeveer 3,5 miljoen mensen voerde een controle uit op de site, daarvan werd in zo’n 170.000 gevallen afgeraden om een aankoop op de onderzochte website te doen.

Leave a Comment

Your email address will not be published.