Stijging fraude met internetbankieren

september 27, 2012 0 Comments

Schade veroorzaakt door fraude met internetbankieren, door bijvoorbeeld misbruik van malware, is in begin 2012 opnieuw sterk toegenomen. De schade was uitgerekend op 27,3 miljoen euro. Dat is een stijging van 14 procent t.o.v. het laatste halfjaar van 2011.

Naar verwachting zal de schade, door fraude met internetbankieren, in 2012 fors hoger zijn dan voorgaande jaren. Banken zijn door de fraude het hardste geraakt. Deze leden in 2011 een verlies van 35 miljoen euro. Door dergelijke fraude is in het eerste helft van 2012 al een verlies gemaakt van 27.3 miljoen euro. Dit blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Banken.

Er wordt gemiddeld, over 6.200 fraudegevallen, per fraudegeval zo’n 4.400 euro van een rekening gestolen. Banken proberen het vertrouwen te redden door gedupeerde klanten te compenseren met een vergoeding. Volgens het NVB is dit noodzakelijk, aangezien ongeveer 93 procent van de overboekingen via het internet worden verricht.

4 op de 5 bankklanten tussen de 16 en 75 jaar regelen hun bankzaken via internetbankieren.”

Internetcriminelen denken met u mee!

Qua dichtheid in internetbankieren is Nederland onder elf miljoen deelnemers een koploper in de wereld. Internetcriminelen richten zich nu eenmaal op plaatsen waar er een hoge concentratie aan geldstroom is. Dit waren vroeger bankbiljetten in de fysieke wereld. Nu verschuift dit zich, in steeds toenemende mate, meer naar de digitale wereld. Een bankoverval komt vandaag de dag dan ook nauwelijks meer voor.

Daarentegen zien de Nederlandse Vereniging van Banken wel enkele lichtpunten. Banken signaleren namelijk (cybercriminele) aanvallen steeds vaker op tijd. Aansluitend vinden er ook steeds vaker aanhoudingen plaats. Cybercriminaliteit is dan ook een algemeen probleem in de maatschappij waar niet alleen de banken en hun klanten last van hebben.