Nieuwe manier van werken

februari 18, 2019 0 Comments

De digitalisering zorgt ervoor dat er steeds minder vraag is naar functies die voorheen erg populair waren, en er steeds meer vraag naar ICT personeel is. Een bedrijf kan natuurlijk niet zonder een goede secretaresse, een accountant of een personal assistant, maar vandaag de dag kan een groeiend bedrijf in veel gevallen ook niet meer zonder gespecialiseerde ICT professionals. Volgens het UWV is het echter wel opvallend dat er nog altijd duizenden ICT’ers werkloos thuiszitten. Gelukkig wordt dit aantal steeds lager, omdat specialisten in een bepaald vakgebied van de ICT zich steeds vaker laten omscholen naar een ander specialise in de ICT, of enthousiast worden van een van de vele functies die er in de branche openstaan.

Groeiende vraag naar personeel in ICT

De ICT is een alsmaar groeiende markt. Steeds meer bedrijven kunnen niet zonder hun bestaande ICT-ers en zijn zelfs op zoek naar een uitbreiding van het aantal medewerkers dat op de ICT afdeling werkt. Bedrijven doen steeds meer online en allerlei processen worden geautomatiseerd. Daar hoort bij dat je goed ICT personeel nodig hebt om al deze processen te kunnen blijven draaien. Ontwikkelaars, systeembeheerders, programmeurs en vele andere functies komen bij veel bedrijven door het hele land open te staan.

Problemen voor werkgevers

De vraag naar personeel in de ICT groeit harder dan het aanbod van personeel. Dat zorgt ervoor dat werkgevers lang niet altijd een geschikte kandidaat voor een vacature kunnen vinden. In 2018 gaf arbeidsmarktdeskundige van het UWV Freek van Kalkhoven in een interview aan dat er niet op te werven is tegen de huidige digitalisering. In verschillende sectoren zijn er de afgelopen jaren namelijk vele ICT functies bijgekomen, bijvoorbeeld in de zorg, de metaalindustrie, maar ook bij de overheid. De groei in vraag naar geschoold personeel in de ICT wordt ook onderstreept door het groeiende aantal vacatures. In 2016 ontstonden er 49.000 ICT-vacatures, een jaar later was dit al ruim 53.000. De verwachting is dat dit aantal de komende jaren nog harder zal stijgen.

Een ICT’er heeft de toekomst, dat blijkt wel uit de groeiende vraag naar gespecialiseerd personeel. Die vraag zal bovendien de komende jaren alleen maar groter worden.