4 tips voor het starten aan een nieuwe ICT baan vanuit huis

juli 22, 2022 0 Comments

Ben jij recent aan een nieuwe ICT baan begonnen, of staat jouw nieuwe carrièrestap voor de nabije toekomst op de planning? Dan bestaat er een hele grote kans dat je veelal vanuit huis zult gaan werken. Sinds de pandemie die nu (deels) achter ons ligt, zijn we thuiswerken massaal gaan omarmen. Maar hoe kun je thuis achter je eigen bureau toch nog goed van start gaan met je ICT baan? Volg deze tips op!

Tip 1: Stel jezelf open

Door jezelf open te stellen naar je collega’s, zul je het snelste een band met ze creëeren. Ook vanuit huis! Wees tijdens meetings geïnteresseerd. Durf daarbij ook om genoeg hulp te vragen. Normaal zou je op de werkvloer ook naar een collega stappen met eventuele vragen. Laat deze deels nieuwe situatie je daar niet bij weerhouden. Stuur een berichtje of pleeg een belletje: je zult zien dat iedereen voor je klaarstaat. 

Tip 2: Durf te vragen

Deze tweede tip ligt eigenlijk in het verlengde van de vorige: stel proactief vragen aan je collega’s. Je kunt het beter een keer te veel vragen dan het eindeloos fout doen. Houd desnoods een lijstje bij met dingen waar je tegenaan loopt en leg die in één keer voor. Door alle nieuwe communicatiemiddelen waarmee we kunnen werken, is het heel makkelijk om een beeldscherm met de ander te delen. Vraag hier vooral om: zo pak jij alles het snelste op. Zie deze contactmomenten daarbij als momenten waarop je een hechtere band met collega’s kunt krijgen!

Tip 3: Wees jezelf

De volgende tip is om vooral jezelf te blijven. Het feit dat je veel collega’s niet snel persoonlijk kent en ze vooralsnog ook nog niet allemaal in het echt zult ontmoeten, is niet leuk! Maar laat het je niet belemmeren om jezelf te zijn. Wees ook buiten werk om geïnteresseerd en stel de vragen in een videomeeting die je normaal rondom het koffiezetapparaat zou vragen. Ook kun je altijd voorstellen om (digitaal) samen te lunchen met een nieuwe collega. Of stel een collega woont niet heel ver bij je uit te buurt, dan kun je altijd vragen of hij/zij zin heeft om een rondje te lopen! 

Tip 4: Overzicht is alles

Hoewel er thuis veel dingen anders zullen gaan dan op kantoor, verandert er in veel opzichten juist ook verrassend weinig. Want of je nu op kantoor zit of thuiswerkt: alle nieuwe programma’s moet je jezelf eigen maken. Behoud hierbij een duidelijk overzicht, vooral in het begin! Maak een overzichtelijke agenda en duidelijke mapjes in je e-mail, sla belangrijke links op in je tabblad, creëer overzicht in je eigen Drive of map vol bestanden. Doe hierbij precies hetzelfde zoals je dat ‘normaal’ ook zou doen. 

Wees daarbij niet bang ‘of je de functie wel aankunt’. Soms kun je thuis heel productief zijn, of juist niet. Onthoud echter altijd: ze hebben jou niet voor niks gekozen. Zo heb jij je tijdens de sollicitatieronde waarschijnlijk op je best laten zien tijdens een capaciteitentest. Viel hierbij een onderdeel tegen, dan kun je altijd nog bijvoorbeeld die letter- of cijferreeksen oefenen.