3 redenen waarom een traineeship een goed idee is

november 10, 2022 0 Comments

Je bent pas afgestudeerd van het hbo of wo en je bent klaar voor de arbeidsmarkt. Maar is de arbeidsmarkt ook klaar voor jou? Heel veel pas-afgestudeerden komen uiteindelijk werkloos thuis te zitten. Een zorgelijke ontwikkeling. Daarom is het nu belangrijker dan ooit om de kennis te verbreden en jezelf nog beter klaar te stomen voor wat gaat komen. Ben je ambitieus, gedreven en heb je veel talent? Is het jouw ultieme droom om ooit bij een overheidsorganisatie aan de slag te gaan? Dan is een traineeship wellicht een goed idee.

Een traineeship wordt eigenlijk als opstapje binnen het bedrijfsleven gezien. Hiermee geven organisaties talentvolle mensen de kans om zich snel in een bedrijf door te ontwikkelen en uiteindelijk ook te blijven. De trainee zal zich snel oriënteren binnen het bedrijven, diverse projecten en functies op zich nemen en ook meerdere afdelingen ontdekken. Daarnaast doorloopt de trainee een opleidingstraject. De bedoeling is dat men zo binnen circa 1,5 jaar wordt klaargestoomd voor een goede functie bij een grote organisatie.

Dat klinkt allemaal erg goed. Ben je toch niet overtuigd of een traineeship iets voor jou is? Hier volgen drie redenen waarom een traineeship eigenlijk altijd een goed idee is.

1. Een enorme kans binnen de arbeidsmarkt

Het is een feit dat te veel jongeren met een hoge opleiding uiteindelijk thuis komen te zitten bij een gebrek aan banen. Een traineeship is dan ook niet alleen een uitdaging, maar ook een absolute kans om meer te leren en daadwerkelijk in de arbeidsmarkt terecht te komen. Bovendien heb je voor een traineeship naast een goede opleiding verder geen werkervaring nodig. Juist niet. Heb je meer dan drie jaar werkervaring, dan ben je vaak niet meer welkom voor een traineeship. Heel anders dan veel andere vacatures waar afgestudeerde mensen niet in aanmerking voor komen wegens een gebrek aan ervaring.

2. Je krijgt al betaald

Misschien heb je wel de ambitie om nog meer te leren over jouw vakgebied, maar wil je liever niet meer in de eigen schoolbanken zitten. Ook omdat je nu toch wel wat geld wil gaan verdienen. Zeker als je al een torenhoge studieschuld hebt. Dan is het fijn om een traineeship te hebben. Hierbij combineer je namelijk zowel werken als leren met elkaar. Je krijgt dus ook gewoon betaald.

3. Doorstromen naar jouw perfecte baan

Vergeet niet dat een bedrijf heel veel in jou investeert tijdens een traineeship. Daarom willen zij de mensen die ze intern opleiden ook graag bij zich houden. Na 1,5 jaar willen ze deze niet loslaten. Niet nu ze net helemaal klaargestoomd zijn om binnen het bedrijf te werken. Daarom volgt er na een traineeship meestal ook een goede baan binnen hetzelfde bedrijf. Je hebt hard gewerkt en in de tussentijd ontdekt welke functie het meest bij jou past. Hierdoor zul jij er alles aan doen om uiteindelijk als specialist door te stromen naar de perfecte baan.