Het belang van medewerkersbetrokkenheid in de ICT

juni 24, 2022 0 Comments

Zitten medewerkers goed in hun vel? Gaan ze iedere dag vol energie aan de slag? Dit zijn belangrijke zaken voor een organisatie. Het geluk van een werknemer draagt namelijk bij aan de resultaten die een bedrijf levert. De medewerkersbetrokkenheid geeft aan in hoeverre een medewerker emotioneel betrokken is bij het bedrijf of de organisatie. Een hogere betrokkenheid betekent een hogere productiviteit, meer voldoening, betere prestaties én draagt bij aan een klantgerichte cultuur. Alle ingrediënten voor een gelukkige werknemer en positieve resultaten dus. Maar wat houdt die medewerkersbetrokkenheid nou precies in en wat is het belang er van?

Wat is medewerkersbetrokkenheid?

De basis van medewerkersbetrokkenheid is wanneer medewerkers de waarden en doelstellingen van een organisatie begrijpen en zich hier ook voor inzetten. Wanneer ze gepassioneerd en gemotiveerd zijn om alles op alles te zetten om de doelen te bereiken, hebben we het over een hele hoge medewerkersbetrokkenheid.

Een betrokken personeelsbestand heb je niet zomaar. Het is tweerichtingsverkeer waarbij een organisatie haar best moet doen om het personeel te betrekken en, heel belangrijk, waar medewerkers zelf beslissen hoeveel betrokkenheid ze zullen tonen. Dit kan ook een rol spelen in de acquisitie van nieuwe werknemers. Wanneer bedrijven een vacature plaatsen verwachten soms bijvoorbeeld gelijk dat ze gewild zijn, maar je moet ook aan kunnen tonen waarom jij een goede werkgever bent waarvoor ze willen werken (employer branding). Het is een symbiotische relatie waar zowel de werkgever als de werknemer elkaar steunen; als de ene kant er niet in slaagt de ander te steunen, zal betrokkenheid snel verminderen.

Waarom zijn betrokken werknemers belangrijk?

Organisaties met een hoge medewerkers engagement die precies weten hoe ze de batterij van hun medewerkers moeten opladen, hebben een grote streep voor. Ze weten talent aan te trekken én te behouden, motiveren medewerkers waardoor de productiviteit verhoogt, en het ziekteverzuim verlaagt. En dat alles heeft ook een positieve impact op de klanttevredenheid. Dit zorgt dus voor verbeterde resultaten voor jouw bedrijf. 

Met secundaire voorwaarden zoals een goed salaris, pensioen en bonussen red je het tegenwoordig niet meer. Medewerkers worden steeds meer gemotiveerd door zelfontwikkeling, het leveren van steeds betere prestaties en een bijdrage aan een ‘groter’ doel. Dat is waar ze energie van krijgen en waardoor ze loyaal blijven aan bedrijven die de betrokkenheid van hun werknemers stimuleren.

Ga dus snel aan de slag en zorg ervoor dat ook bij jouw bedrijf de medewerkersbetrokkenheid op het hoogste niveau is. Dit is niet alleen bevorderlijk voor de werknemers, maar ook voor het bedrijf zelf.